انواع فیلتر هوا

فیلتر های هوا بر اساس کارایی، ظرفیت فیلتراسیون و نوع مواد اولیه در انواع مختلفی وجود دارند.

فیلتر الیاف شیشه ای

کاربرد اين نوع فيلترها به عنوان پيش فيلتر در مسير هواي ورودي کمپرسورها و توربين ها ميباشد. اين فيلترها با توجه به اينکه از الياف درشت Fiber Glass با کاربرد فيلتراسيون توليد ميشوند داراي خاصيت ظرفيت غبارگيري بسيار بالا و افت فشار بسيار مناسبي ميباشند . اين نوع فيلتر داراي 2 نمونه خشک و ويسکوز بوده که نوع ويسکوز داراي ميزان جذب غبار بيشتري ميباشد و در هنگام تعويض فيلتر کمترين غبار از آن جدا ميگردد .
اين نوع فيلترها به صورت برش خورده و نيز با فريم هاي مقوايي و فلزي نيز توليد و در سايزهاي مختلف ارائه ميگردند. مشهورترین تقویت کننده مورد استفاده در صنعت کامپوزیت می‌باشد و انواع مختلفی از آن بصورت تجاری وجود دارند ترکیبات شیمیایی این الیاف با هم متفاوت است و هر کدام برای کاربرد خاصی مناسب است.
فیلتر الیاف شیشه ای

پیش فیلترهای الیاف شیشه ای

تعریف و ساخت : مدیا یا بستر این نوع فیلترها از جنس الیاف شیشه ای بهم پیوسته (امرگلاس یا امرکول) عموماً به ضخامت 25و یا 100 میلیمتر می باشد که پس از برش در داخل قاب مقوایی مقاوم و یا فلزی قرارداده میشود که قسمتهای باز قاب مقوایی در بر گیرنده 75 درصد از سطح قاب جهت عبور هوا  از سطح فیلتر می باشد ،  فیلترهای الیاف شیشه ای بصورت پد در ابعاد مختلف با قاب و بدون قاب و یا بصورت فیلترهای رول (رولوماتیک) 20متری و 40 متری در عرضهای مختلف عرضه میگردد .

فیلتر کیسه ای

فیلتر کیسه ای ( bag filter) عبارت است از محفظه ای شامل تعدادی کیسه آویخته و وصل شده به نگه دارنده هایی موسوم به cage . با عبور گاز حاوی غبار از دریچه ورودی و حرکت به سمت خروجی فیلتر، غبار موجود روی سطح خارجی کیسه ها می نشیند. سپس در مقاطع زمانی معین با اعمال پالس هوا، غبار موجود بر کیسه تکانده شده و به هاپر زیرین فیلتر ریخته می شود. به این ترتیب غبار از گاز جدا می شود. یکی دیگر از تجهیزاتی که به صورت گسترده برای غبارزدایی هوا در صنایع سیمان استفاده می شود بگ فیلترها می باشند. این نوع از فیلترها دارای بازدهی غبارگیری بالا می باشند که با توجه به نوع غبار تا 99.9 درصد بازدهی دارند. عاملی که کاربرد آن را محدود می کند، دمای گاز ورودی به آن می باشد، با پیشرفت های جدید در تهیه الیاف کیسه ای دامنه استفاده از آن ها وسیع تر شده است.
با استفاده از مصنوعات نساجی جدید کیسه ها تحمل دمای بالاتر از 200 درجه سانتی گراد را دارند. عوامل زیر در بگ فیلترها نقش اساسی بازی می کنند:

    1-جنس کیسه های مورد استفاده
    2-منطقه غبار زدایی
    3- ساختار و شکل کیسه ها
    4-نوع سیستم غبار تکانی از کیسه ها
 
فیلتر کیسه ای
مورد آخری که موجب می شود، صنایع را به سمت استفاده از سیستم های غبارگیر مبتنی بر پالس هدایت نماید. در این نوع از بگ فیلترها با تزریق پالسی از هوای فشرده در مدت زمان کوتاهی غبارتکانی کیسه ها انجام می شود. این نوع از فیلترها به صورت گسترده در قسمت های مختلف صنایع سیمان مورد استفاده قرار می گیرد.

فیلتر هپا

فیلتر هپا از درهم تنیده شدن نامنظم و کاملاً تصادفی الیاف‌های فایبرگلاس، پوشال یا حصیر و فشردن آن‌ها ساخته می‌شود. قطر الیاف‌های فوق بین ۰/۵ تا دو میکرون می‌باشد. سه عامل اصلی مؤثر در جذب ذرات توسط فیلتر هپا به شرح زیر می‌باشد:
 1- قطر الیاف تشکیل دهنده فیلتر
 2- ضخامت کلی فیلتر
 3- سرعت عبور هوا از سطح فیلتر

فضای باز بینابین الیاف‌های تشکیل دهنده فیلتر هپا تا ۰/۳ میکرون است. بر خلاف تصور عامیانه عملکرد جذب ذرات توسط فیلتر هپا مانند الک کردن نیست.در فیلترهای هپا ذرات سواربر شعاعی از جریان هوا با عبور از فیلتر در لابه لای لایه‌های آن گیر می‌کنند و شعاع جریان هوا با انعطاف خود از میان شبکه فیلتر عبور می‌کند. بر خلاف فیلترهای Membrane (پرده ای) که مانند یک الک در مقابل جریان هوا مانع عبور ذرات آلاینده تا قطر معینی هستند.فیلترهپا توان جذب ذرات با اندازه‌های بسیار ریز و درشت را در لایه‌های مختلف خود داراست و خیلی دیرتر مسدود شده و مانع عبورجریان هوای سالم نمی‌گردد. هدف استفاده از فیلتر هپا جذب ذرات فوق العاده ریز آلاینده است و طراحی آن به نوعی است که با سه روش هم‌زمان به این هدف دست می یابد.

پیش فیلتر فلزی

در حال حاضر پیش فیلترهای فلزی (قابل شستشو) به صورت غیر استاندارد از توریهای لوزی (به جای توری فیلتر) به صورت چین خورده داخل فیلتر استفاده می شود.
شرکت پال تهویه البرز اولین و تنها تولید کننده تخصصی توریهای گرد بافت سیمی در ایران با بهره گیری از دانش فنی و کادر مجرب اقدام به تولید توری فیلتر از جنس استنلس استیل ، آلومینیوم و گالوانیزه و...نموده تا در راستای بالا بردن کیفیت صنعت فیلترسازی سهیم باشد.
توری فیلتر که از سیم نازک بافته میشود ، به صورت پیچیده و نا منظم است که این امر باعث پوشاندن تمام فیلتر بطور یک نواخت و جلوگیری از فرار ذرات از فیلتر میباشد.
پیش فیلتر فلزی
یکی از مزایای پیش فیلترهای این شرکت تغییر ضخامت سیم و تراکم توری به سفارش مشتری با تلرانس بسیار بالا میباشد ، که این امر باعث میشود این فیلترها دارای کاربردهای فراوانی شود.
پیش فیلترها معمولا در سایزهای 2.5*60*60 و 5*60*60 و 10*60*60 و 2.5*30*60 و 5*30*60 سلنتیمتر وطبق سفارش مشتری در هر ابعادی و از جنس استیل ، آلومینیوم و گالوانیزه تولید میگردد. پیش فیلتر های آلومینیومی (قابل شستشو) معمولا در دستگاههای هوا ساز ، ایر واشر ، فن کویل ، کمپرسورها ، توربینها و مدخل ورودی کارخانجات استفاده میشود.
پیش فیلتر فلزی

فیلتر کفی پلیتد

جنس مدیا یا بستر فیلتر این پیش فیلترها از الیاف مصنوعی (نبافته ) انتخاب شده که همراه با توری مخافظ با عمق های 50 یا 100 میلیمتر به صورت زیگزاگ یا آکاردئونی چین خورده در داخل قاب مقوایی یا فلزی قرار میگیرد .
قسمتهای باز قاب مقوایی نیز بصورتی طراحی و برش خورده که امکان عبور هوا از حدود 75 درصد سطح مقطع آن را ممکن ساخته است.
مشخصات فنی :
این پیش فیلترها که اصطلاحاً به کفی پلیتد و یا پانل مشهور است در طبقه بندی یوروونت تحت درجه EU-3  الی EU-9 بوده و افت فشار اولیه آن در جریان هوای 3400 متر مکعب در ساعت، 30 پاسکال با راندمان 35 الی 40% ، 40پاسکال با راندمان 45 الی50% ، 55 پاسکال با راندمان 55 الی 60% می باشد .
راندمان (افیشنسی ) آنها در جذب ذرات و غبار آتمسفری حدود 30الی 98درصد و قدرت ربایش خاک مصنوعی توسط این پیش فیلترها طی آزمایشات مختلف با تونل تست (اشری76/52) بین 80 تا 9/99 درصد از نقطه نظر راندمان وزنی مشاهده شده است. ابعاد متداول این پیش فیلترها برابر 600*600 و 300*600 باضخامت 50 و 100 میلیمتر و 50*490*490 میلیمتر میباشد . افت فشار نهائی (پیشنهادی ) این فیلترها با توجه به راندمان آنها 200 الی 250 پاسکال میباشد

فیلتر هپا مینی پلیتد

شایع ترین علت تخریب فیلتر هوا زمان استفاده است. یک فیلتر هوا معمولا بین ۵۰۰۰ الی ۱۵۰۰۰ کیلومتر بسته به شرایت محیط میتواند کارکند. در محیط های آلود و گرد و خاک زیاد قاعدتا عمر فیلتر هوا کاهش می بابد. با کثیف شدن فیلتر هوا قدرت موتور کاهش یافته و مصرف و آلایندگی خودرو زیاد می شود.
استفاده از فیلترهای هپا یکی از پر طرفدارترین و موثرترین روش های تصفیه هوا است. HEPA مخفف عبارت High Efficiency Particulate absolute است. سیستم هایی که مجهز به فیلتر هپا هستند قادر به جذب ۹۹٫۷% از ذرات معلق با اندازه بزرگتر از ۰٫۳ میکرون می باشند. این درحالی است که زیان آور ترین ذرات معلق که ممکن است در هوای اطراف ما وجود داشته باشد از ۰٫۳ میکرون بزرگتر هستند و توسط فیلترهای هپا به شکل موثری حذف می شوند.
فیلترهای هپا با قدرت و دقت بالایی که در جذب آلاینده های معلق هوا دارد ، هوای اطراف را تصفیه کرده و هوایی پاک و مطبوع برای تنفس مهیا می کند. ذرات آزبست ، باکتری ها و ذرات گرد و غبار توسط فیلترهای هپا تصفیه شده و از هوای اطراف حذف می شوند.
هوای اطراف بعد از ورود به دستگاه تصفیه هوا از فیلتر هپا عبور کرده و وارد فضای اتاق می گردد و این گردش به طور مداوم ادامه دارد. به این ترتیب ۹۹٫۷% از ذرات معلق موجود در هوا با عبور ازمنافذ بسیار ریز فیلتر هپا حذف می شوند. تکنولوژی هپا در سال ۱۹۴۰ ابداع شد و امروزه نیز در حال توسعه و پیشرفت است. استفاده از این تکنولوژی در دستگاههای تصفیه هوا باعث افزایش راندمان و کارایی این سیستم ها شده است.
علاوه بر این بسیاری از پزشکان و متخصصان برای کاهش علایم آسم و آلرژی استفاده از این فیلترها را توصیه میکنند. همچنین فیلترهای هپا یکی از از مهمترین تجهیزات مورد استفاده در اتاقهای عمل جهت استریل کردن هوای اتاق و حذف باکتری ها و ویروس ها است.
 
فیلتر کفی پلیتد
 

انواع فیلتر هواساز

فیلتر کیسه ای هواساز

فیلتر کیسه ای آب

فیلتر هپا فروش