گروه خبري : آخرین اخبار
تاريخ انتشار : 1397/11/08 - 10:30
كد :30

تصفیه هوای صنعتی با استفاده از فیلتر ها

کارشناسان HSE در مراکز فوق آلوده شیمیایی و صنعتی نظیر مناطق پتروشیمی و نفت وگاز و یا صنایع معدنی و حتی نیروگاه های سوخت فسیلی، هر روز با شکایات پرسنل نسبت به شرایط غیرقابل تحمل از بابت هوایی که تنفس میکنند مواجهند ولیکن خوب میدانند که یک دستگاه تصفیه هوا خانگی و اداری، کمترین تاثیری در برطرف کردن چنین معظلاتی

تصفیه هوای صنعتی به چه معناست؟

 چرا در محیط‌های اداری مجاور با مراکز صنعتی نیاز به تصفیه هوا داریم؟

کارشناسان HSE در مراکز فوق آلوده شیمیایی و صنعتی نظیر مناطق پتروشیمی و نفت وگاز و یا صنایع معدنی و حتی نیروگاه های سوخت فسیلی، هر روز با شکایات پرسنل نسبت به شرایط غیرقابل تحمل از بابت هوایی که تنفس میکنند مواجهند ولیکن خوب میدانند که یک دستگاه تصفیه هوا خانگی و اداری، کمترین تاثیری در برطرف کردن چنین معظلاتی نخواهد داشت!

در محیط های صنعتی هوا همیشه آلوده است!
شهروندان شهرهای بزرگ بیشتر در فصول پاییز و زمستان و تحت تاثیر پدیده وارونگی هوا در معرض سطوح بالای آلودگی هوا قرار میگیرند، اما در محیط های صنعتی نظیر کارخانه‌های پتروشیمی، کارکنان بخش‌های مختلف این مراکز، در بیشتر روزهای سال در معرض آلودگی بسیار زیاد صنعتی هستند. از این رو ریسک ابتلا به بیماری‌های ناشی از آلودگی هوا و خصوصاً آلودگی هوای صنعتی برای آن‌ها بیشتر است.

 

تصفیه هوای صنعتی با استفاده از فیلتر ها

چرا برای سلامتی کارکنان کارخانه ها و صنایع پتروشیمی، باید از راهکار های تصفیه هوای صنعتی بهره گیریم؟ 

بسیاری از بیماری‌های تنفسی، قلبی و عروقی به صورت تدریجی در بدن انسان شکل می‌گیرند. بنابراین برای کارکنان یک مرکز صنعتی یا پتروشیمی که در اکثر روزهای سال در معرض عوامل بیماری زا هستند، خطر بسیار جدی محسوب می شود! از این رو لزوم استفاده از راهکاری مهندسی شده و بومی برای تصفیه هوای صنعتی بر همگان روشن است.هرساله در دنیا بیش از ۶۶۰,۰۰۰ نفر به دلایلی ناشی از حرفه خود مبتلا به سرطان می شوند! عوامل آلودگی هوای محیط‌ های صنعتی : مواد فوق خطرناک در هوای مناطق صنعتی و شیمیایی می باشد.


تصفیه هوا در کارخانه

دلیل دیگری که مساله هوای پاک برای پرسنل شاغل در محیط های صنعتی آلوده را پر اهمیت می سازد، غلظت بالای آلودگی های صنعتی در هواست. فهرست بلند و بالایی از مواد شیمیایی “سرطان‌زا” یا “احتمالا سرطان‌زا” وجود دارد که لزوم تصفیه هوای صنعتی را نشان می‌دهد.

خصوصاً در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و طبعاََ در صنایع پایین دستی آن نظیر ساخت قطعات لاستیکی و پلاستیکی، شوینده ها، رنگ و رزین و چسب  و نظیر آن، افراد شاغل بطور دایمی ممکن است در معرض غلظت های نسبتاً بالای آن قرار داشته باشند. چنانچه در فضای کار تمهیداتی برای کاهش غلظت این عوامل دیده شده باشد، آن محیط فضایی بی خطر است. در غیر اینصورت لازم است تا بسته به شرایط محیطی، به روشی مقتضی نسبت به ایمن کردن پرسنل از خطر این مواد اقدام شود.

لزوم استفاده از راهکار‌های مهندسی و دستگاه‌ های تصفیه هوای صنعتی ویژه جذب مواد شیمیایی و آلاینده‌های گازی در محیط های صنعتی و شیمیایی برای سلامتی کارکنان مشهود است!

آلودگی‌های شیمیایی در صنایع پلاستک، پزشکی و پسماند سوزی
بسته به هر فرآیند شیمیایی خاص، ترکیبات خطرناک بسیار متنوع دیگری ممکن است هدف قرار بگیرد: VCM (منومر وینیل کلراید در فرآیند پلاستیک پی وی سی) ، اتیلن اکساید ( ماده ای پرکاربرد با بوی خوش فریبنده که خاصیت ضدعفونی دارد و در صنایع پزشکی و حتی بیمارستانها برای استریل کردن قطعات و بسته بندیها استفاده می شود)، استایرن و بوتادین در صنایع فوم و الاستومر و دیوکسین و فوران که مواد شیمیایی بسیار سمی و خطرناکی در گازهای خروجی حاصل از پسماند سوزی… همگی از جمله مواد خطرناکی هستند که غالبا بدون رعایت نکات بهداشت حرفه ای و از طریق هوا، افراد شاغل را در معرض تهدید سلامتی قرار میدهند.

گرد و خاک هوای محیط های صنعتی نیز سرطان زاست و نیاز به تصفیه هوا دارد!

از این روست که به تعبیر ما، حتی گرد و غبار و رطوبت هوا در مناطق آلوده صنعتی با گرد و خاک بیابانی و یا رطوبت مناطق شرجی تفاوت بسیار دارد و حاوی ترکیبات شیمیایی خطرناکی است و لازم است که نسبت به مهار آن، حداقل در  محیط های بسته کاری اقدام به تصفیه هوا شود.

لزوم استفاده از دستگاه های تصفیه هوای صنعتی با فیلترهای تخصصی و با ظرفیت بالا


بی شک در شرایطی که منشا آلودگی در داخل فضای بسته کارگاهی باشد و کیفیت هوا در بیرون فضای بسته مناسب باشد، ساده ترین اقدام تهویه هوای آلوده داخلی و جایگزین کردن آن با هوای بیرون است. ایراد بزرگ در این روش، رعایت نکردن اخلاق زیست محیطی و آلوده کردن محیط بیرون است.

ولی مشکل بسیاری از محیط های صنعتی متراکم آنست که هوای محیط بیرون خود سرشار از عوامل آلاینده می باشد و جایگزینی نه تنها منجر به کاهش غلظت آلاینده نمیشود، بلکه آلاینده های جدیدی را به فضای داخل وارد میکند. دراین حالت نیز ساده ترین اقدام ممکن است استفاده از ماسک های تنفسی مناسب باشد که غالبا پرسنل عملیاتی از آن استفاده میکنند.

ولی باید بپذیریم که در فضاهای اداری، مهندسی و آزمایشگاهی مستقر در این مراکز نیز که غلظت آلایند ها به شدت فضاهای عملیاتی نیست، همچنان نیاز به مهار آلودگی وجود دارد.

برای این منظور بدون شک بهترین و موثرترین اقدام مهندسی، استفاده از تجهیزات مناسب برای تصفیه و پالایش هوا است. تجهیزات تصفیه هوا در محیط صنعتی، بسیار متفاوت از انواع خانگی و با رویکردی تخصصی تر مورد استفاده قرار میگیرد. استقرار آن ( با توجه به سیستم های تهویه مطبوع موجود در هر فضا)، میزان گردش هوا از فیلترها (با توجه به تخمین ها از شدت نفوذ آلودگی)، میزان آلودگی صوتی آن و از همه مهمتر نوع و ظرفیت فیلترهای بکار گرفته شده در آن، از جمله مواردی است که در یک طراحی مناسب باید لحاظ گردد.

 تصفیه هوای صنعتی


یکی از مسایل مهم در طراحی تصفیه هوای صنعتی، تعیین فیلتر مناسب برای جذب آلاینده های فاز گازی (Gas-Phase) موجود در هواست. این مورد به نسبت آلاینده های جامد و مایع معلق در هوا (موسوم به ایروسول)، از پیچیدگی مهندسی بسیار بیشتری برخوردار است و دانش آن در دنیا نیز به روز و در حال توسعه می باشد.

یکی از مهمترین فعالیت ها در شرکت مهندسی پالایش نوجان مهر، تمرکز روی مهندسی جاذب های گازی می باشد تا از این طریق راهکارهای پیشنهادی موثر و مقرون به صرفه ای به صنایع داده شود. برای این کار پارامترهای متعدد محیطی و شرایط کار، در غالب بازدیدها و آدیت های اولیه کارشناسان این شرکت از  هر فضای کاری مشخص صورت میپذیرد و هر پیشنهادی بر مبنای شناخت کامل از این پارامترها تنظیم می گردد.

ذکر این نکته در اینجا ضروری است که همراهی و هماهنگی کامل کارفرما در طول این فرآیند از کلیدهای اصلی موفقیت در حصول نتایج است. چرا که سرمایه گذاری در این حوضه تنها در نقطه شروع نیست و انجام پایش های دوره های و تعویض به موقع فیلترها مهمترین عامل استمرار در نتایج مثبت تلقی میشود.

فیلتر تصفیه هوا صنعتی

تفاوت فیلترهای نو و استفاده شده

روش جذب آلاینده ها در فیلتر، چه برای آلاینده های گازی و چه آلاینده های از نوع ذرات معلق، بدون شک مطمین ترین و موثرترین روش برای مهار آلودگی های در یک دستگاه تصفیه هوای صنعتی می باشد. فیلترها بعنوان قلب این تجهیزات، حساسترین قسمت و به طبع آن نیازمند توجه و پایش دوره ای می باشند.

هرچند فیلتر های الیافی که برای جذب ذرات معلق مورد استفاده قرار میگیرد، به مرور زمان و کارکرد دچار افت راندمان جذب نخواهد شد، ولی بدلیل گرفتگی وافت فشار بالا، از دید مصرف انرژی و شدت جریان هوا سیستم را دچار افت کرده و از این حیث لازم است در زمان بهینه تعویض گردد.

در خصوص فیلترهای جاذب گازی، تعویض دیرهنگام می تواند باعث آن شود که جاذب راندمان جذب را کاملا از دست دهد و حتی در شرایط خاصی ممکن است بخشی از آلاینده جذب شده را بازپخش کند. لذا بهتر است که پایش گردد و در زمانهای مناسب و اندکی پیشهنگام تعویض گردد. تعیین زمان های تعویض بهیچوجه قابل پیش بینی و تعیین دقیق نمی باشد و این ادعا کاملا فریبنده است. راهکار صحیح و موثر مراقبت دوره ای فیلترهاست.

معایب و خطرات روش های غیر جذبی در تصفیه هوای صنعتی


درمقابل روش های جذبی که بزرگترین عیب آن نیاز به تعویض فیلترها و مواد جاذب است، روش های دیگری نظیر UVPCO و یا استفاده از گاز ازون برای حمله به ترکیبات شیمیایی سمی در هوا و شکستن مولکول های آنها به مولکول های کاملا بی خطر نیز مورد تبلیغ  واقع میشود. جذابیت اولیه این روشها در آنست که به ظاهر نیاز به تعویض دوره ای فیلتر در آنها وجود ندارد. لیکن بررسی های دقیق تر و بی طرفانه موید آنست که معایب بسیار زیادی در استفاده از این تکنولوژی ها وجوددارد و متاسفانه تجربیات تلخی نیز برای مشتریان این تجهیزات به جا گذاشته اند.