برای این که به یک تمیزی کامل دست یابیم،باید از فیلتر هپای مناسب استفاده کنیم به همین خاطر برای رفع کردن آلودگی های حاصل از آلاینده استفاده فیلترهایی با بازده کمتر صرفاٌ جهت تمیز کردن فضای آلوده اتاق در سقف و کف اتاق و یا حتی در طرفین اتاق قرار می گیرد تا هوای اتاق را بهتر تمیز و تهویه کند.
در بیمارستان ها استفاده از این نوع فیلتر به ویژه در اتاق عمل بسیار مهم است، زیرا فیلتر مانع ورود هوای بیرون به اتاق شده و باعث می شود فشار اتاق مثبت و ثابت بماند و همچنین از ورود میکروب ها به فضای اتاق عمل جلوگیری می کند زیرا در بیمارستان از جهت جلوگیری از بیماری های عفونی و قارچ های حاصل از میکروبی بسیار اهمیت دارد. فیلتر در بیمارستان ها حتما از نظر ثابت نگه داشتن فشار مثبت داخل اتاق و ۲۵ بار تعویض هوای اتاق و حتما اینکه هوا از سقف وارد شده و از کف خارج شود مورد اهمیت است و کنترل می شود.
فیلتر هپا توانایی این که بوی بد و گازهای شیمیایی راحذف کند را ندارد!
فیلتر هوا هپاچون گازهای شیمیایی دارای ساختار مولکولی هستند که مولکول هم بهراحتی می تواند از بین منافذ فیلتر هپا عبور کند به همین دلیل اکثر دستگاه هایی که مجهز به فیلتر هپا هستند دارای فیلتر کربن فعال نیز می باشند مثل فیلتری که در جارو برقی استفاده می شود.
برای این که یک فیلتر اسم هپا را به خود بگیرد باید بتواند ذرات کوچکتر از ۳ میکرون را جذب کند و ۸۵درصد آلاینده موجود در هوا را جذب کند.
روش های جذب آلاینده توسط انواع فیلتر هپا
ویژگی که در ساخته شدن فیلتر هپا استفاده می شود این است که حتی ریز ترین آلاینده موجود در هوا جذب می شود که این عمل با طراحی روش های زیر انجام می گیرد.
مسدود کردن: وقتی ذرات کوچکتر از ۱۰۰ نانومتر از لایه های میانی عبور می کند آلاینده ها گیر افتاده و به آن ها می چسبد ولی هوا به شکلی دیگر از فیلتر عبور می کند.گیر افتادن ذرات به خاطر متراکم بودن طوری است که ذرات بزرگتر از یک میکرون به علت داشتن بافت روی هم رفته ی الیاف ها درون آن گیرکرده و هوا به شکل منحنی از شبکه های باز فیلتر عبور می کند
انتشار و پراکندگی: ذرات ریز تراز یک میکرون به دلیل داشتن حرکت پراکنده با مولکول های گاز موجود در فضای اطراف برخورد می کند و این عمل باعث کاهش سرعت فیلتر هپا می شود و این تاخیر باعث توقف یا گیر افتادن ذرات و حتی یا باعث نشت ذرات از فیلتر می شود.
مزیت فیلتر هپا چیست؟
فیلتر هپا به وسیله ی الیاف های فایبر گلاس به شکل حصیری یا به شکل تصادفی که به هم فشرده می شود ساخته شده است.قطر این الیاف ها به ۵/۰ تا۲ میکرون می رسد که نقش مهمی در جذب ذرات دارند.